4 lbiji (120 grams) telur putih
1 cawan (200 grams) gula kaster
1/2 sudu kecil vanilla esen
1 sudukecil cuka makanan
1/2 sudu makan tepung jagung
Topping:
1 cup (240 ml) non-diary whipping cream
1/2 cup cheese cream
Cara buat Cheese Cream:
1. Pukul Cheese sehingga kembang
2. Masukan Non-diary whipping cream dan pukul lagi sehingga kembang dan gebu.
Cadangan buah-buahan untuk hiasan:
Buah segar- markisa, kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, pic, nanas dan lain-lain buah mengikut kesukaan anda
Cara membuat Mini Pavlova:
- Pukul putih telur sehingga setengah kembang. Masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga putih telur kembang sepenuhnya. Pastikan gula semuanya telah hancur.
- Kemudian masukkan vanilla esen, cuka dan tepung. Kacau dengan spatula perlahan-lahan.
- Tuangkan atas acuan kertas kecil2
- Panaskan oven pada 200 darjah C dalam 10 min
- Bila masukan pavlova dalam oven terus turunkan suhu kepada 160 darjah C dan Bakar dalam oven selama lebih kurang 1 jam. Tutup suis dan biarkan dalam oven sehingga sejuk.
- Keluarkan dari oven dan sapukan dengan krim. Hiaskan dengan buah-buahan segar.
sumber:
http://izahjohan.blogspot.my/2013/08/mini-pavlova.html