Wednesday, 24 February 2016

Resepi Mini Pavlova


Bahan-bahan Pavlova:
4 lbiji (120 grams) telur putih
1 cawan (200 grams) gula kaster
1/2 sudu kecil  vanilla esen
1 sudukecil cuka makanan
1/2 sudu makan tepung jagung

Topping:
1 cup (240 ml) non-diary whipping cream
1/2 cup cheese cream 

Cara buat Cheese Cream:
1. Pukul Cheese sehingga kembang
2. Masukan Non-diary whipping cream dan pukul lagi sehingga kembang dan gebu.

Cadangan buah-buahan untuk hiasan:
Buah segar- markisa, kiwi, strawberries, raspberries, blackberries,  pic, nanas dan lain-lain buah mengikut kesukaan anda

Cara membuat Mini Pavlova:
  1. Pukul putih telur sehingga setengah kembang. Masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga putih telur kembang sepenuhnya. Pastikan gula semuanya telah hancur.
  2. Kemudian masukkan vanilla esen, cuka dan tepung. Kacau dengan spatula perlahan-lahan.
  3. Tuangkan atas acuan kertas kecil2
  4. Panaskan oven pada 200 darjah C dalam 10 min
  5. Bila masukan pavlova dalam oven terus turunkan suhu kepada 160 darjah C dan Bakar dalam oven selama lebih kurang 1 jam. Tutup suis dan biarkan dalam oven sehingga sejuk.
  6. Keluarkan dari oven dan sapukan dengan krim. Hiaskan dengan buah-buahan segar.
sumber:
http://izahjohan.blogspot.my/2013/08/mini-pavlova.html